Lästext
Till vaxfrukt och alunfrukt
1 Alun sågas i små stycken och skrapas till körsbär och vinbär, stickelbär och vindruver, sedan det är vackert släta skrapade var efter sin art, så tages ståltråd smal och hugges i fingerslånga bitar och värmes vid en ända att den bliver hel röd, det i alun bäret och vändes hastigt upp så fastnar det, men till vinbären skall vara mässingstråd.
2 Till klara körsbär och röda vinbär, så tages gult vax, med terpentin något uti och smältes och doppas alunet uti en gång och slås strax emot handen.
3 Till bruna körsbär och röda vindruvor, tages vax, terpentin i hopsmält, var till lägges kuhläck så att det bliver lagom rött och doppas bären på samma sätt.
4 Sedan tages husbloss och lägges i vatten att blötas och sätter det sedan att koka, när det är ||kokat att man tycker att det limmar sig emellan fingren lägger man spanskt flor uti och låter det koka tills det bliver en vacker färg men icke för mycket, det skall man sila sedan genom ett kläde, sedan doppar man först de klara körsbären en, två eller tre gånger, och när det doppas uti skall det sedan all tid röras i kring allt till soppan stannar väl, så hänges de uppå ett snöre i lagom varmt rum och torkas ett dygn, sedan viras silke på ståltrån och bindes med blad uti kvastar efter behag. Sedan doppas röda vinbären en gång eller två att de bliva lagoma, sedan hänges de upp, andra dagen viras stjälkarna, sedan bindes i kvistar efter behag med blad, sedan tages svart vax och rullar rätt smalt och värmes litet vid ett ljus och släppes en liten prick uppå NB: Bären skall förr än de doppas i vaxet ådras med fin tråd, ||sedan doppas i samma soppa en gång de bruna körsbären och vindruvorna hänges upp som de andra, bindes sedan uti kvastar, på vindruvorna sedan de i krasar bundne skall man dofta genom flor litet blå stärkelse på dem, till vita vinbären tages sedan de, som de röda är ådrade och doppas uti vit vax som skall smältas och läggas terpentin i bland, sedan de äro doppade lägges de i gummivatten en liten stund, sättes sedan att torkas i sand, bindes upp och sedan prickas med svart vax.
5 Gröna vindruvor doppas uti gult vax och terpentin litet uti smält, med något spanskgröna och gurkmeja ibland, lägges sedan uti gummivatten, tages sedan upp och sättes uti sand att torkas, bindes upp i klasar och doftas över med blå stärkelse, stickelbären sedan de av alun är tilllagde och vackert med fin tråd ådrade doppas ||i samma vax som druvorna och sedan lägges i gummivatten, när de tages av vattnet skall man taga en grön yllenklut och skrapa och hålla bären neder att det faller fjun på dem att de bliva ludna. Torkas i sand sedan och bindes upp.
Av lera nypon, barberitsbär och körsbär
6 Man tager fint brukat krukmakarelera och rulla det lika som ett nypon och barbaritsbär och körsbär, och sättes i nypona och krusbären en ståltrådsbit men i barberits bären mässingstråd, men på tråden göres först en liten lycka att den icke faller ut, de skall lagas det slätesta man kan, sedan låter man dem torkas rätt väl, så tager man gult vax med litet terpentin uti och smältas och lägges cinnober i bland att det bliver vacker färg, så doppas desse bären uti vaxet och slås i handen efter vanligheten, ||sedan doppas de en gång uti den soppan som de klara körsbären, sedan torkas de och bindes upp, nyporna och barberitsbären skall sedan prickas som de andra vinbäran med svart vax.
Till färga papper och blad
7 Vill man hava mörka blad så tager man saftgröna och lägger i litet vatten och sedan det är blött strykes med en fin klut på papperet en gång eller två som man vill hava det grönt till, man kan och sammaledes färga med sönderstött rågblad eller kålblad när man kramar saften där utav, sedan tager man gult vax och terpentin i bland och fyra knivsuddar spanskgröna och två knivsuddar gurkmeja och pröves om det bliver vackert grönt, då man kan lägga antingen vax eller det andra mera till, sedan doppar man bladen som skall vara färdiga klifta med mässingstråd uti, slås hastigt vaxet av papperet, ||till korgen skäres i rimsor och doppas på samma sätt och slås hastigt av det, klarare bliver det, sedan när det skall klippas till korgen doppas det först i vatten så är det bättre att klippa.
8 Svarta vinbär göres först av lera, sedan doppas i vax med terpentin och kimmerök, lägges sädan i gummivatten, torkas i sand, viras och bindes upp.
9 Av vax: alla former blötas först uti varmt vatten, till citron gummigutta lägges uti gult vax som är smält och terpentin i bland att det får en lagom färg och hälles så litet i formen och röres sedan väl i kring att det bliver kallt, tages så sakteligen ut, till de klarare tages vitt vax och lägges terpentin och gummigutta i bland.
10 Till pomerans tages sammaledes vax med terpentin i bland ryssgäld att det får sin rätta färg och stöpes sedan.
||11 Äpplen och päron stöpes av gult vax med terpentin i bland, sedan de äro stöpte så tager man en pensel och väter liten och doppar i cinnober och målar dem, sedan sätter man en sticka uti äpplet och doppar det en gång rätt hastigt uti gult vax smält med terpentin, när det är kallt så tages stickan ut och lägges några sandkorn uti så lagas hålet igen med en varm kniv och uppe uti äpple stickes straxt en nejlika, men pärona skall läggas stjälk uti formen, med det stoppas, eljest laga på samma sätt som äpplena.
12 Krikona stöpes av vax med terpentin och kalk i bland NB: så att de bliva lagom rödbruna, doftas sedan med blå stärkelse.
13 Russin av samma slag som krikorna, dock något rödare, doftas och med blå stärkelse.
||14 Sviskona av vax och terpentin och kimmerök, doftas sedan med krita mycket litet, valnötter av vax, terpentin, brunocker och kyllerfärga,
15 gurckur av vax, terpentin, spanskgröna och litet gurkmeja, ärtskider av samma slag.
16 NB: all vax frukt skall sedan de äro stöpta läggas uti gummvatten att de få glans, russin, krikon och sviskon skall sedan doftas när de av gummivattnet upptages.
Grov ståltråd | 12 alnar |
Cinnober | ½ lod |
Kullack tre kulor | |
Brunockersgummi och kyllerfärga | |
Spanskt flor | ½ lod |
Alun rätt klart | 2 lod |
Saftgröna för | 4 öre |
Spanskgröna | 3 lod |
Till korgen | |
Gurkmeja | 9 öre |
Mässingerringar | 1 ½ dussin |
Gummigutta för | 12 öre |
Ryssgul | 9 öre |
Vitt vax | 3 lod |
Gult vax | 2 lod |
Terpentin | 8 lod |
Halv bok papper |