67. En god mandelkaka

Lästext

En god mandelkaka

1 Till 1 skålpund mandel, 5 ägg, 20 [sic] med vitan, 20 lod socker, några skedblad söt grädda, sockret, äggen och gräddan skall mycket väl först röras tillsammans med en ren slev och kärl som ingen osmak giver, så lägges mandeln som först är mycket väl stött med rosenvatten och litet bittermandel i bland vilket väl röres, sedan tages några sönderstötta |43|skorpor eller annat rivet bröd och röres uti att det bliver tjockt som en gröt, så tages gott färskt smör skirat 25 skedblad som sist slås uti, så röres det över en timma allt på en sida, intet måste det bytas om, sedan tager man en panna, smörjer den med smör, slår så kakan där i och gräddas i ugn, det gula av 1 citron skall och vara där uti, så späckes hon med suckat eller mandlor sönderskurna i rimsor, rives socker över, så är den färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En god mandel Kacka

    till 1. skå: mandel 5 ägg 20 med wittan 20. lod socker några skiäblad sööt grädda, Såckret äggän och gräddan skall mycket wäll först röras till sammans med en Ren slef och Kiärill som ingen osmack gifwer, så lägges mandelen som först ähr mycket wäll stöt med Roßen watten och litet bitter mandel i bland wilcket wäll Röres sedan tages några sönder stötta |43|skorpor eller annat Rifwet bröd och röres utij at det blifwer tiockt som en gröt så tages gådt färskt smör skiert 25. skieblad som sidst slås utij så röres det öfwer en timba alt på en sida, intet måste det bytas om, sedan tager man en panna smörijer den med smör slår så Kackan der i och gräddas i ugn det gula af 1 Citron skall och wara der utij så späckes hon med Suckat eller mandlor sönder skurna i Rimßor Rifwes såcker öfwer så ähr den färdig.