Lästext
En god mandelkaka
1 Till 1 skålpund mandel, 5 ägg, 20 [sic] med vitan, 20 lod socker, några skedblad söt grädda, sockret, äggen och gräddan skall mycket väl först röras tillsammans med en ren slev och kärl som ingen osmak giver, så lägges mandeln som först är mycket väl stött med rosenvatten och litet bittermandel i bland vilket väl röres, sedan tages några sönderstötta |43|skorpor eller annat rivet bröd och röres uti att det bliver tjockt som en gröt, så tages gott färskt smör skirat 25 skedblad som sist slås uti, så röres det över en timma allt på en sida, intet måste det bytas om, sedan tager man en panna, smörjer den med smör, slår så kakan där i och gräddas i ugn, det gula av 1 citron skall och vara där uti, så späckes hon med suckat eller mandlor sönderskurna i rimsor, rives socker över, så är den färdig.