137. Att baka pepparkaka

Lästext

Att baka pepparkaka

1 Tag 2 kannor honung, ½ lod muskotblommor, ½ lod kardemummor, ½ lod kanel, ½ skålpund ingefära och citronskal och pomeransskal torra och i små smala rimsor och bitar skurne samt suckat, låt det koka väl tillsammans i en malmgryta, när kryddorna som skall vara sönderstötta är kokta med honungen skall man taga det av och strax röra med en kavla fint |95|rågmjöl uti och när det bliver lagom tjockt och sedan kallt så litet jäst, sedan röres det så länge det bakas ut, sedan lägger man suckat i rimsor skurna där på och skalade mandlar i rimsor skurna, låter så jäsa och sättas på papper och aktas väl i ugn att de bliva lagom, sedan stryker man över dem öl när de komma ur ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    at Backa peppar Kacka

    tag 2. Kannor honung ½ lod muskotb: ½ lod Cardemummor ½ lod Canel ½ skål: jngefära och Citron skall och Bummerants skall tåra och i små smalla Rimßor och bitar skurne sampt Suckat låt det Kocka wäll till sammans i en malm gryta när Kryddorna som skall wara sönder stöta ähr Kockta med honugnen skall man taga det af och strax Röra med en Kafla fint |95|Råg miöhl utj och när det blifwer lagom tiockt och sedan Kalt så litet giäst, sedan Röres det så lenge det backas ut sedan lägger man Sucat i Rimßor skurnna der på och skallade mandlar i Rimßor skurna låter så giäßa och settas på papper och achtas wäll i ugn at de blifwa lagom sedan strycker man öfwer dem öhl när de Komma ur ungnen.