Lästext
Enbärsmos
1 Bären sönderstötes väl, lägges i sjudhett vatten och kokas en stund, pressar så saften i från, gjutes på bären åter sjudande vatten och kokas väl och åter pressas och silas väl och sammaledes 3:dje gången om man så tycker, sedan tager man allt det pressade saftet och kokar allt till det bliver tjockt och skall det stadigt röras uti att det intet brännes vid, detta mos kan förvaras några år och ju äldre det bliver dess tjockare bliver det och är rätt gott och tjänar att vid |11|fåglar och annat vilt, när man steker fåglar och de äro halvstekte kan man smörja fågelen innan och utan med detta mos så får den en god smak, man kan och brukat på upplockade fåglar och oxstek, är och gott att taga uppå nykter maga för bröstvärk, gott att taga in när man går i bastugan, de utpressade bären kan man sedan bruka om de allenast en gång pressas uti brännvin, sedan de först väl törkas och väl sönderstötes, de kan och rökas med, och insalta kött med dem. NB: första gången de kokas måste vara väl vatten på, ty halvparten skall koka in, om man vill kan man lämna något bär i moset som rinnat, det blir färdigt, kan avtagas med en skumslev.