243. Att göra en god gräddkaka

Lästext

Att göra en god gräddkaka

1 För 20 personer, först tager man 1 stop sur grädda, och 1 stop söt grädda, och tages där till 12 ägg och vispas rätt väl, och tages rivet socker, och något rivet bröd, litet kardemummor, och göres en tunner deg i botten av litet vatten och smör, och mjöl, om man vill glasera kakan, så tager man en äggevita, och vispas socker där uti och när kakan blir in emot gräddad tages en fjäder, och strykes över, och att se om kakan är lagom gräddad tager man en sticka och sticker uti henne, och om stickan är törr, så är hon gräddad, att märka om ugnen är lagom varm, sedan hon är stoppat i om man tål hålla handen inne en stund.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att giöra en god gräd Kaka.

    för 20 personer, först tagger man 1 stop sur grädda, och 1 stop söt grädda, och tagges der till 12 äg och wispas Rät wäll, och tages Rifwit soker, och något Rifwit bröd, litet Cardemummor, och giöres en tunner deg i botten af litet watten och smör, och miöhl om man will glasera Kakan, så tager man en äggewita, och wispas såker där utj och när Kakan blir in emot gräddad tages en fiäder, och strykes öfwer, och at se om Kakan är lagom gräddad tager man en sticka och sticker utj henne, och om stickan är törr, så är hon gräddad, at märka om ungnen är lagom warm, sedan hon är s[t]oppat i om man tåhl hålla handen inne en stund.