Lästext
Tårtedegen
1 Man tager 2 marker vetemjöl som gott är, stålkvarns är den bästa, där till |93|vatten, ½ lod bränt alun om man behagar, litet brännevin, 2 äggeblommor, somliga bruka och med vitan i bland, men degen skall ej göras mycket hård, sedan tages där till 2 marker smör som väl tvättas och bakas i tunna kakor och torkas väl vattnet av med ett kläde, så lägges det på degen och kavlas väl 5 gånger att man ser att smöret är jämt inne, så tages en del och kavlas ut och lägges ut till botten, antingen på fat, panna eller spjäll, då skall vara papper under degen, på så vad slags fyllning man behagar och där på socker och kanel, sedan skärs rimsor med en bakelsespåra och lägges i rutor som det vore flätat, men intet för tätt och sedan en rimsa kring brädden som kan krusas efter behag, man kan och lägga lock uppå och skära det ut efter vars och ens tycke.