Lästext
En god ostkaka
1 Man tager 6 kannor mjölk och värmer henna sommarljum, sedan slår man i ett fat 6 ägg, 6 skedblad vetemjöl, rosenvatten och vispar det mycket väl och slår uti mjölken med löppervatten uti och låter stå till dess vasslan skär sig väl ifrån osten, sedan öser man osten i ett såll och låter rinna vasslan av, sedan slår man ostkakan i ett fat och bakar i ugnen, när hon är brun ovanpå vändes kakan om på samma fat man vill bära henne in uppå och sättes i ugnen till dess hon bliver lagom brun, där till göres en soppa av söt grädda, färskt smör, rosenvatten, socker och kanel och 2 äggeblommor eller mjöl rätt litet som slås över kakan.
2 PS. Osten skall ej länge stå i sålle, när det sättes första gången och lägges intet på när den sättes andra gången lägger man väl socker under och över slås straxt soppan på och låter så bliva brunt, rättas an med socker och kanel.