Lästext
Soppa på stekt fisk
1 Man tager ättika, vin och vatten, sönderskuren sill, vingurkor eller lemon sönder skuren, nejlikor, muskotblommor, peppar och ingefära, färskt smör, rivet surt bröd eller pepparkaka, kokas lagom och slås på fisken.
1 Man tager ättika, vin och vatten, sönderskuren sill, vingurkor eller lemon sönder skuren, nejlikor, muskotblommor, peppar och ingefära, färskt smör, rivet surt bröd eller pepparkaka, kokas lagom och slås på fisken.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
man tager ättickia win och watten sönderskoren sill win gurckor eller lemon sönder skoren, näglickor muskotb: peppar och ingefära färst smör Rifwet surt bröd ellär pepparkacka Kockas lagom och slås på fisken.