204. En god rätt av ris och mandel

204. En god rätt av ris och mandel

Lästext

En god rätt av ris och mandel

1 Tag ris stött eller malen, lägg dem i blöt i sjudande vatten till dess de bliva något mjuka, koka upp, tag grädda och mandel och krama väl musten av mandelen att det bliver tjockt mandelmjölk, avslå den på risen som först tages upp ur vattnet, låter så koka att det bliver lagom tjockt, tag av elden och rör till det bliver svalt, lägg så på fat så högt du kan och garnera med socker, mandel i rimsor skurna och kanel, man kan och blöta risen i rosenvatten.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En god Rät af Rijß och mandel.

    tag Rijß stöt e: mallen läg dem i blöt i siudande waten till des de blifwa något miucka Kocka up tag grädda och mandel och Kram[m]a wäll musten af mandelen at det blifwär tiockt mandelmiölck af slå den på Rijßen som först tages up ur watnet låter så Kocka at det blifwer lagom tiockt tag af elden och Rör til det blifwer swalt läg så på fatt så högt du Kan och garnera med socker mandel i Rimßor skurna och Canel man Kan och blöta Rijßen i Roßen waten.