237. Att glasera äpplen

Lästext

Att glasera äpplen

1 Man kokar äpplen först uti vatten, sedan slås det av, och vin där på och socker, låt så koka till de bliva kokade, lägg sedan på ett fat, tag vitan av ägg och vispa dem väl med socker, slå dem över äpplena, sätt i ugnen, som måste vara lagom varm så bliva de helt glaserade, men desse böra ej skalas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att glasera äplän

    man Kokar äplen först utj watten, sedan slås det af, och win där på och såcker, låt så Koka till de blifwa Kokade, läg sedan på et fat, tag witan af äg och wispa dem wäll med såker, slå dem öfwer äplena, sätt i ungnen, som måste wara lagom warm så blifwa de helt Glaserade, men deße böra eij skalas.