174. Risklimpar i mjölk

174. Risklimpar i mjölk

Lästext

Risklimpar i mjölk

1 Koka ris i mjölk till de bliva halv kokta, klappa väl sönder så många ägg du tycker, när risgrynen är kalla lägges där till samt rivit bröd, litet muskotblommor, kanel, korinter, stöt mandel, socker och rosenvatten, rör väl i hop att det bliver |118|som en tjock gröt, koka sedan upp en stund söt mjölk, lägg så en klimp först att fresta om den håller eller rör mera rivet bröd uti, är de lagomma så lägg alla, låt så väl koka och om det bliver för tjockt, så spädes mera uppkoka mjölk uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Rijß Klimpar i miölck.

    Koka Rijß i miölck till de blifwa half Kockta Klappa wäll sönder så många äg du tycker när Rijßgrynen är Kalla lägäs der till sampt Rifwit bröd litet muskotb: Canel Corinter stöt mandel socker och Roßen waten Rör wäll i hop at det blif:er |118|som en tiock gröt Kocka sedan up en stund sööt miölck läg så en Klimp först at frästa om den håller ellär Rör mera Rifwet bröd utj ähr de lagomma så läg alla let så wäll Kocka och om det blifwer för tiockt så spädes mera upkoka miölck utj.