54. Äppelkaka

Lästext

Äppelkaka

1 Äpplen tages och skäres små och lägges i skirat smör i en panna med korinter, kanel där till strös socker och |35|insylta pomeransskal, detta stekes litet till hopa, så tages 8 stycken ägg och 1 kvarter söt grädda, 1 ¼ skålpund stött mandel, några stötta veteskorpor och rosenvatten, detta röres väl tillsammans, och bakas till en kaka i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Äppäll Kacka

    äpplän tages och skiäres små och lägges i skiert smör i en panna med Corinter Canel der till strös Såcker och |35|insylta pomerants skall detta stekes litet till hopa så tages 8 sty ägg och 1 qwarter sööt grädda 1 ¼ skålp: stöt mandel några stöta wete skårpor och Roßen watten detta Röräs wäll till sammans, och backas till en Kacka i ungen.