Lästext
Att sylta krusbär
1 Till ett skålpund bär ett skålpund socker, när bärena äro fullväxte och ännu hårda tager man dem och skärer ett hål på sidan och petar ut kärnan med en penna och lägger dem i kallt vatten, sedan tages en panna av mässing eller malmgryta, sättes på elden med bären till dess att små pärlor kommer över vattnet men intet skall de sjuda upp, sedan tages det av elden och står i pannan över natten i vattnet, andra dagen silas vattnet i från och slås annat vatten på och sättes på elden på samma sätt och tredje dagen även samma leds, fjärde dagen tages lika mycket socker som bär, sockret stötes och slås par slevar vatten [på] och kokas till lagom sirap, sedan lägger man bären där uti och låter litet med sakta eld koka, låter så stå till andra |2|dagen, sedan silar man sirapen ifrån och låter honom åter koka till dess han bliver tjock och lägg så bärena där uti och låt det småkokas till dess de klarna men intet att de koka sönder, sedan förvaras i glasburkar eller i holländska burkar, de stora gröna bären är bäst som intet är ludna.