Lästext
Sylta oxlebär
1 Tag ett stop honung, ½ stop rött vin, sjud det tillhopa så länge man kokar ett hårdkoka ägg, sedan låt lagen bliva kall, plocka så bären av kvistarne, lägg dem uti en kruka, så slå lagen på dem.
1 Tag ett stop honung, ½ stop rött vin, sjud det tillhopa så länge man kokar ett hårdkoka ägg, sedan låt lagen bliva kall, plocka så bären av kvistarne, lägg dem uti en kruka, så slå lagen på dem.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tag et stop honung ½ stop Röt win siud det tillhopa så länge man Kockar et hård kocka äg sedan låt lagen blifwa Kall, plåcka så bären af qwistarne läg dem utij en Krucka så slå lagen på dem.