6. Sylta hjortron med socker

6. Sylta hjortron med socker

Lästext

Sylta hjortron med socker

1 Tages hjortron som ej äro för mycket mogna och väl rensade, koka så en tjock sockersirap som väl måste skummas till dess han bliver så tjock att stora bläddror slår på, lägg bärena uti och låt dem koka sakta upp att de intet gå sönder och förvara dem i glasburk.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    sylta Iortron med såcker

    tages Iortron som eij ähro för mycket mogna och wäll Renßade Kocka så en tiock såcker sirap som wäll måste skummas till des han blif:er så tiock at stora blädror slår på läg Bäranna utij och låt dem Kocka sackta up at de intet gå sönder och förwara dem i glas burck.