160. Att göra en krusbärskaka

Lästext

|109|

Att göra en krusbärskaka

1 Man stuvar krusbären med socker mycke och låter dem bliva kalla, tag sedan ett ½ stop söt grädda, 6 stycken ägg, rivet bröd som brynes först i smör, citronsaft, detta vispas väl tillsammans, så lägges bärena uti och röres, om så tages ett fat och smörjes med kallt smör och mjöl och rivit bröd, slå sedan denna smeten där uti, brynt bröd, smör, strös ovan på och socker där på, bakas sedan i ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |109|

    At giöra en Krußbärs Kacka

    Man stufwar Krußbären med socker mycke och låter dem blifwa Kalla tag sedan et ½ stop: sööt grädda 6. stycken ägg Rifwet bröd som brynes först i smör Citron saftt detta wißpas wäll till sammans så lägges bäränna utj och Röres om så tages et faat och smörijes med Kalt smör och miöhl och Rifwit bröd slå sedan denna smeten der utj brynt bröd smör strös ofwan på och socker der på backas sedan i ugn.