Lästext
Krappröd färga
1 Till ett skålpund tyg tar man 4 lod vinsten och 4 lod gemen alun, 4 nävor vetekli, som lägges tillsammans i 4 kannor vatten i en kittel och låter det kokas upp, som röres väl omkring, sedan lägges garnet däruti samt hanteras och röres väl, samt kokas i en god timma; därefter tages det upp andre dagen och sköljes, som lägges uti en kanna surt spisöl, halvt stop ölättika, halvt skålpund krapp, tredje dagen slår man det i en kittel med 2 kannor vatten och låter det bliva kokhett och röres väl omkring och lägges garnet däruti, därefter tages elden undan kittelen och låter det ligga till dess det |240|bliver kallt, som hanteras emellertid väl, sedan tages det upp och sköljes. Vill man hava körsbärbrunt, så värmar man den samma färgan upp och lägger 3 lod galläpplen däruti och 4 lod victril, sedan lägges på samma maneret det färgade garnet i kittelen och röres flitigt om, till dess det bliver körsbärsbrunt: vill man åter hava mörkare, så kan man låta det koka i en fjärdedels stund. Skulle man åstunda kastanjebrunt, så skall man taga 2 lod svensk victril och lägga i samma färgan samt röra väl om och så lägges det däruti som man vill hava färga, som kokas så länge tills man ser, att det är en sådan färg som man behagar, på slutet tages det upp, sköljes och torkas.