Lästext
En pollensk kaka som snart är gjord
1 Tag 4 stycken ägg, där av 2 med vitan, 1 kvarter mjölk, 1 kvarter smält smör och några skedblad brunns- eller rosenvatten, äggen vispas väl med vattnet, så tages 1 skedblad rätt god och färsk jäst, vilken lägges i mjölken som måste litet värmas att friskas upp, så silar man mjölken och slår till äggen och klappar det rätt väl, så vispas mjöl uti att det bliver som en gröt, sist röres det smälta smöret till att det bliver samtjockt och röres rätt väl, |75|sedan göres tårtpannan fet med litet smör på botten och hälles föreskrevne deg uti och göres jämt ovan på med en sked, över pannan täckes så med ett lock och sättes i värman att jäsa, sedan i lagom varm ugn att bakas, man kan hava korinter här uti och russin, och stött mandel söt och bitter, och sedan späckas kakan med pomeransskal eller citronskal eller mandel i rimsor skurne.