147. Koka vinmaskar

Lästext

Koka vinmaskar

1 Tag söt mjölk en kanna, koka upp och yst till ost med franskt vin, hös sedan osten upp i ett durkslag och lägg stöt mandel där till och rör den igenom durkslaget på ett fat så bliver den som maskar, så högt du kan få den, slå sedan söt grädda och kanel över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kocka win maskar

    tag söt miölck en Kanna Kocka up och yst till ost med franst win hös sedan osten up i et durck slag och läg stöt mandel der till och Rör den igenom durck slaget på et faat så blifwer den som maskar så högt du Kan få den slå sedan sööt grädda och Canel öfwer.