Lästext
Huru man skall göra marsipan
1 Tag 1 skålpund mandel, lägg i vatten över natten, tag skalen sedan av dem, där av upp och torka dem väl med ett kläde, stöt dem sedan i stenmortel hel torra med minsta rosenvatten man kan eller det vita av ett ägg, stöt så 1 skålpund fint socker och siktas genom ett florsikt, tag halvparten där av och stöt i bland socker att det bliver en seg deg av, tag så sedan 2:ne skedblad socker, ett skedblad rismjöl och ett skedblad stärkelse och strös under marsepan när han bakas, då utbakar man honom oblätta[te?] det man skär i kring göres karmar av som med rosenvatten och en fjäder |128|fast strykes, glaserningen göres av socker och rosenvatten väl tjockt, sätts så uti en varmgjord tårtepanna, elden skall så läggas på locket att ingen värma under, när han begynner vitna glaseras han, bakes tågeligen och när han är full bakat skall intet locket för hastigt avtagas för hävningen eller jäsningen skull.