Lästext
En god kräftkaka
1 Man tager tre tjog lagom stora kräftor, koka dem utan salt, sedan skalas väl och tages köttet och hackas väl smått, tages ett ½ stop söt grädda eller något mindre som man tycker, 10 stycken ägg, 6 med vitan och allt, socker, kanel muskotblomma, kardemummor, litet citronskal, persilja och litet rivet bröd, smält smör och lagas så att fyllningen |71|bliver, som en tjock välling, man skall och taga kräfteskalen och stöta dem sönder i en mortel och slå litet söt grädda på och presses väl ut att färgan går väl av dem, det slås och till, sedan bakas i ugn i form eller fat som först skall smörjas med smör och rivet bröd. Somliga göra ett ragu över kakan som göras så; man tager kräftskal och kokar i köttsoppa till dess det bliver röd som man vill, sedan silas soppan, så lägger man skala kräftor, ett stycke smör, litet rivet bröd, muskatblomma och par ansjovis där uti, låter så något koka i hop och när kakan är anrättat slås denna ragu där över, man kan och fylla kräftskal med denna komposition som kakan är allenast det lägges litet mera rivet bröd uti, sedan bakas det |72|i en panna i smör och kan garneras fatet med, kring kakan, man kan och göra små pastejer av samma slag om kring som man behagar.