193. Att göra makroner

Lästext

Att göra makroner

1 1 skålpund mandel, stöt honom och tag ¾ skålpund socker fint siktat och rör där uti väl i hop med en spada uti en kittel över eld och tag 2:ne äggevitor och litet sönderskuren suckat och rör allt väl ihop att det bliver lagom och lägg så på oblat med en spade som små ägg och så gräddas med sakta eld.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    at giöra mackroner.

    1. skål: mandel stööt honom och tag ¾. skå: socker fint sigtat och Rör der utj wäll i hop med en spada utj en Kitel öfwer eld och tag 2:ne ägge witor och litet sönder skoren Suckat och Rör alt wäll ihop at det blifwer lagom och läg så på oblat med en spade som små ägg och så gräddas med sagta eld.