96. Pastej av surkål

Lästext

Pastej av surkål

1 Surkål tages och kokas väl, sedan slås vattnet av och lägges i kålen murklor, först förvällde, ostron, kräftor, fiskfrikadeller, gott stycke färskt smör, litet peppar, muskotblommor, kalvbristen som är först stekt i smör, detta kokas väl tillsammans med god köttsoppa och slås sedan uti ett fat med pastejedeg över och bakas i ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    posteye af surkåhl

    surkåhl tages och Kockas wäll sedan slås watnet af och lägges i Kåhlen murcklor först förwälde, ostrån Kräfttor fisk frecadeller godt stycke färskt smör litet peppar muskotb: Kalfbristen som ähr först steckt i smör detta Kockas wäll till sammans med god Kiötsåppa och slås sedan utij et fat med Pasteije deg öfwer och backas i ugn.