Lästext
En brun potage
1 Man skärer tunna skivor av oxkött och klappar det, så sättes smör på elden i en kittel till det bliver brunt, sedan lägges köttet där uti som måste vara par goda göpningar, detta brynes väl att det sir helt svartbrunt ut, så slås klar köttsoppa där på kittelen full och låter koka till soppan bliver hel brun av köttet, man skär sönder morötter och lägger uti och hela nejlikor, hel peppar och en bit ingefära, en rödlök, när soppan är hel klar och brun silas köttet och det andra ifrån, det måste vara god kraftsoppa förrän man slår till bruna köttet, sedan |90|det är frånsilat lägges där till frikadeller i den bruna soppan och fyllda kräftor, fyllda semlor, förvällda murklor, fyra förlorade ägg om man vill, sedan när man rättar an lägges en kalv- eller fårbringa mitt i fatet med höns eller vad man har för slags kött i kring fatet och hälles så den bruna soppan och frikadeller och det andra där på, och pryder man fatet ut med frikadellerna och det andra små, köttet skall vara varmt av dess egen soppa som litet kan lämnas och icke kokas i den bruna soppan.