35. Äppelpudding

Lästext

Äppelpudding

1 Tag äpplen, skala dem och koka dem i litet vatten till ett mos, låt det bliva kallt, sedan tages så många äggeblommor man behagar och söt grädda, rivebröd, socker, kanel och röres rätt väl tillsammans att det bliver lagom tjockt, så tag en tårtpanna, lägg smör uti och strö rivebröd väl på och klappa |27|in i smöret, slå sedan där uti och låt bakas antingen med eld över och under eller i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    äppäll Puding

    tag äpplän skalla dem och Kocka dem i litet waten till et mos låt det blifwa Kalt sedan tages så många ägge blommor man behagar och sööt grädda Rifwe bröd såcker Canel och Röres Rät wäll till sammans at det blifwer lagom tiockt så tag en tårt panna läg smör utij och ströö Rifwe bröd wäll på och Klappa |27|in i smöret slå sedan der utij och låt backas antingen med eld öfwer och under eller i ungen.