169. Äggegröt

Lästext

Äggegröt

1 Kokas upp ett stop mjölk, där till vispas 12 ägg, litet vetemjöl, socker, stötta kardemummor, stöt mandel och rosenvatten, detta slås allt i mjölken att hon bliver lagom tjock, rättas så an med söt grädda, socker och kanel.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    ägge gröt.

    Kockas up et stop miölck der till wißpas 12 ägg litet wetemiöhl socker stötta Carde mumor stöt mandel och Roßen waten detta slås alt i miölcken at hon blifwer lagom tiock Rättas så an med sööt grädda socker och Canel.