Lästext
Att göra trekantiga korvar eller bolonisk korv
1 Man tager 16 marker magert svinkött, 4 marker ungt oxkött av tjocka låret och måste alla senor väl utskäras, sedan hackas det väl smått och stötes väl med en trästöt, lägg så 24 lod salt, 3 lod muskot, 1½ lod muskotblommor, 4 lod peppar, ½ lod nejlikor, lägg till köttet och knåda väl tillsammans att det bliver som en deg, tag sedan 4 marker gott fett fläsk som måste vara skurit 2 dagar förut och stått i ett kallt rum att det bliver styvt, blanda litet i sänder uti det hackade köttet, dock att det ej kommer klimpetals, tag sedan välrengjorda tarmar efter oxe och feta tarmana sedan |112|de varit uppblåste och torkade och blöt dem i rött vin, dock att de intet bliva allt för våta, stoppa så denna maten där uti väl hård och binda dem så med björkstickor 3 eller 4 som skall vara starka som man behagar och korven är tjock till, antingen trekantiga eller fyrkantiga, häng dem så uti kall rök [?] i tre dagar i vädret sedan i [?] dagar eller mera, dock när några dagar är förbi så bindes stickona hårdare till. NB: de skall bindas att somliga bliva som stjärnor.