Lästext
Att göra lingonvatten
1 Till en halv åm tages 30 kannor gott brunns- |160|eller källvatten, som kokes med 22 skålpund fint socker till dess nästan 3:dje delen är inkokad, medan det koka skummes det väl, sedan det är fullkokat, slås det i ett rent träkärl, och låter man det stå till att svalas över natten. Lingon tages här till 18 kannor, som äro väl rengjorda så att inga blöta eller kartiga äro, där i bland, men eljest väl mogna, man slår dem sedan i vatten att ligga där en timma, tager så dem upp och lägger dem på ett lutande bord varest de ligga över natten, så att vattnet hinner väl rinna av, sedan lägges de i halv åmen, och slås där på sockervattnet, som silas genom ett kläde, samt en kanna nytt rhenskt vin, så som ock uti en liten påsa ett lod kardemummor, och ett lod kanel, bägge halvstötta, sättes så i källarn, och dageligen i 14 dagar röres om med en björkspada, sedan slås sprundet till, och ligger stilla i 6 veckor då det kan tappes i buteljer.