20. Sylta små gurkor

Lästext

Sylta små gurkor

1 Gör dem väl rena, lägg dem en stund i vatten, tag dem upp, lägg dem på ett durkslag, salta litet på dem, lägg dem sedan uti en glasburk med halvstött peppar, nejlikor och muskot, slå sedan friskt källvatten på och litet salt, Lüneburgs salt vore bäst, så hålla de sig väl.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sylta små gurckur

    giör dem wäll Renna leg dem en stund i watten tag dem up läg dem på et du[r]kslag salta litet på dem leg dem sedan utij en glas Burck med halfstöt peppar neglikor och muskot slå sedan friskt Kielwaten på och litet salt lyrneburgs Salt wore bäst så hålla de sig wähl.