Lästext
Pastej av färskt och späckt oxekött
1 Tag ett stycke av ett oxlår och bulta över måttan väl och lägg i en gryta att koka med en kvast persilja, en nypa mejram och litet timjan, när det är något mer än halvkokat tager man det upp och späcker med stora långa fläsk|69|bitar som först skall doppas uti grant salt, stötta nejlikor, muskot, peppar, sedan låter man det koka till det bliver väl mört, så lägges det att på fat bliva kallt, sedan tages ett stycke smör och lägges i en panna, när det bliver brunt med litet vetemjöl i bland slås det uti en kruka och en slev av samma soppa som köttet kokades uti i ½ kvarter vin, en sked vinättika, nejlikor, peppar, citronskal, lagerbärsblad, citronsaft, socker att det bliver lagom söt och muskotblomma, sedan sättes det på elden att koka, när det är tjockt som en tunn välling så tages den av och låter svales, |70|sedan göres en deg av siktmjöl och bakas den uti som ett pastej, lägg sedan det samma köttet där uti och slå den kokade soppan där över, gör sedan lock där på av samma deg och sätt den på ett spjäll eller där till gjord panna eller förtent järnfat att bakas i ugn.