240. Sockerkaka

Lästext

|161|

Sockerkaka

1 Till ett skålpund socker tages 24 stycken ägg, 12 med vitan och 12 med bara gulan, sedan vispas de väl ¼ timma, sedan sockret är rivet, och genom ett durkslag siktat slås det i, och röres i från det ugnen börjer brinna, tills hon bliver färdig, när ugnen är tillrett, röres 10 lod vetemjöl, samt litet kardemummor, men röres mjölet mycket sakta ner, och lägges så papper på botten, på pannan, och strös tunt vetemjöl där på, och så slås hon därpå, och gräddas lagom.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |161|

    Soker Kaka

    till et skålp. socker tages 24 st. äg 12. med witan och 12 med bara gulan, sedan wispas de wäl ¼ tim[m]a, sedan sokret är Rifwit, och genom et durchslag sichtat slås det i, och Röres i från det ungnen börjer brinna, tils hon blifwer färdig, när ungnen är till Redt, Röres 10 lod wette miöhl, samt litet Cardemummor, men Röres miöhlet mycket sachta ner, och lägges så papper på boten, på pannan, och strös tunt wete miöhl der på, och så slås hon derpå, och gräddas lagom.