Lästext
|108|
Skotthöns
1 Tag stekta höns, skär dem i stycken, slå litet vatten på dem, gott stycke smör, väl lök sönderskuren, muskot, peppar litet, låt stuvas tillsammans på ett fyrfat, somliga bruka och litet rivet bröd här på.
1 Tag stekta höns, skär dem i stycken, slå litet vatten på dem, gott stycke smör, väl lök sönderskuren, muskot, peppar litet, låt stuvas tillsammans på ett fyrfat, somliga bruka och litet rivet bröd här på.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tag steckta höns skiär dem i stycken slå litet waten på dem got stycke smör wäll löck sönder skuren muskot peppar litet lät stufwas till sammans på et fy[r] faat, somb: brucka och litet Rifwet bröd her på.