123. En rätt av äpplen

Lästext

En rätt av äpplen

1 Man tager äpplen, skalar och skär dem i tu och tager nätt kärnhuset ut och doppar först i litet vin, sedan i vete|85|mjöl och stekes i smör i en munkpanna, sedan tages de upp på ett fat och stickes uti dem skalade mandlar och skurna i smala rimsor, slå så vin, socker och kanel på, sedan stuvas på eldfat, rättas an med socker och kanel.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En Rät af äpplän

    man tager äplän skallar och skier dem i tu och tager net Kiärnhußet ut och dåppar först i litet win sedan i wete |85|miöhl och steckes i smör i en munckpanna sedan tages de up på et faat och stickes utij dem skallade mandlar och skurna i smalla Rimsor slå så win socker och Canel på sedan stufwas på eld faat Rättas an med socker och Canel.