53. Riskaka

Lästext

Riskaka

1 1½ skålpund ris kokas i mjölk till gröt, när det är kallt blandas upp med 8 ägg, 4 med det vita, rosenvatten, socker, kanel, skirat smör, stötta skorpor, sedan tages en liten semla, rives, sedan smältes kallt smör i en tårtpanna och strös rivebröd uppå och klappas in, slås så förberörde uti och bakas i ugnen. Malna risgryn göras av på samma manér, allenast mandel skall och vara där uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Rijs Kacka

    1½ skåhl: Riß Kockaß i miölck till gröt när det ähr Kalt blandas up med 8 ägg 4. med det wita Roßen watten, socker Canel skiert smör stötta skorpor sedan tages en liten simbla Rifwes sedan smältes Kalt smör i en tort panna och strös Rifwe bröd uppå och Klappas in slås så förberörde utij och backas i ungen. Malna Rißgryn giöras af på samma maner alenast mandel skall och wara der utij.