Lästext
Koka vinmos
1 Tag lika mycke vin uti äggeskalen eller tag så många äggskal fulla med vin som äggeblommor och muskotblommor, kanel och socker, koka detta upp men rör och vispa det rätt väl så länge det kokar, slå sedan på fat.
1 Tag lika mycke vin uti äggeskalen eller tag så många äggskal fulla med vin som äggeblommor och muskotblommor, kanel och socker, koka detta upp men rör och vispa det rätt väl så länge det kokar, slå sedan på fat.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tag licka mycke win utj ägge skallen äller tag så många äg skall fulla med win som ägge blommor och muskotb: Canel och socker Kocka detta up män Rör och wißpa det Rätt wäll så länge det Kockar slå sedan på faat.