Lästext
En god pepparkaka
1 Honugnen sättes att koka till han småsjuder men intet hårt koka, skummes |132|väl, lägg så där till stötta citron- och pomeransskal, kardemummor av skalen uttagna men icke stort stötta, väl stött peppar, grov ingefära, suckat om man behagar, tager så rågmjöl och rörer uti med en visp eller kräkla som en hård vispedeg på en sakta eld, låter så svalas att det med händer kan hanteras, tag så ett stycke som man behagar och hava kakan till och arbetar rätt väl mellan händerna att det blir vit, vill det imellertid bliva kallt kan stå med det för elden, när han är brukat slås han straxt upp att jäsa, dock icke att den spricker, förr än hon sättes i ugn bestrykes kakan med sockerlag och bespäckes med suckat om så behagas, bakugnen skall vara så varm som till semlor, man kan sätta in en semla med pepparkakan, när den är grädda så är och kakan grädda, betäckes straxt med kläde att de icke bliva hastigt kalla, förvaras i källaren.