141. Fyllning i körveltårta

Lästext

Fyllning i körveltårta

1 Tag söt mjölk, koka upp och lägg riven bröd där uti att det bliver som en tjock välling, tag sedan renplockat körvel och hacka den små och rör uti samt litet salt och skirat smör och lägges sedan i tårtan, socker kan man och lägga i som man behagar eller icke.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    fylning i Kirfwäll torta

    tag sööt miölck Kocka upp och läg Rifwen bröd der utj at det blifwer som enn tiock wälling tag sedan Renplåckat Kirfwell och hacka den små och Rör utj samt litet salt och skriat [skirat] smör och lägges sedan i tårtan, socker Kan man och lägga i som man behagar ellär icke.