267. Insyltade huvudärtskocker

Lästext

Insyltade huvudärtskocker

1 Först skola de halvkokas och sedan tages de upp och låta dem bliva kalla, sedan lägges de i en fjärding, halvparten vinättika och litet mindre laka, men dock skall lakan kokas, och låtas bliva kall och slå sedan på att det står väl över dem.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Jnsyltade hufwudh ärtskiåcker.

    först skolla de half Kockas och sedan tages de up och låta dem blifwa Kalla, sedan leggas de i en fierding halfparten winättickia och litet mindre lacka, men dock skall lackan Kockas, och låttas blifwa Kall och slå sedan på at det står wähl öfwer dem.