Lästext
Fylld kål
1 Tag några skivor kalvkött, så och några skivor salt fläsk, en knippa persilja, ett stort huvud kål, men de största bladen skolas tagas av, som sedan skola vara kring kålen, skär |168|själva huvudet sönder och lägg ibland köttet och fläsket, sätt så vatten på elden, när det kokar slå allt det förr omtalta uti där det åter kokar upp med det ilagda, tag det upp och häll i ett durkslag, låt vattnet rinna väl av, så lägg det på ett bord, hacka väl fint, riv halvtannat raspebröd ibland och en bit gammal ost, 4 stycken ägg och litet sammanstötte krydder, hacka så väl tillsamman, gör en äggröra av 4 ägg och par skedblad mjölk, låt den litet kallna, lägg emellertid ibland litet salt, litet merjam och liten grand basilika, hacka allt väl tillsammans, lägg några kålblad samt efter varann i ett durkslag och lägg sedan den hackade degen i bladen, ock kålblad i kring att det blir som ett kåhlhuvud, slå det ur soppsilen på ett rent kläde, och bind klädet tillhopa, med segelgarn:
|169|2 NB ett kålhuvud skal vara i den hackade degen, sedan de stora bladen äro avagne tag än ett kålhuvud, skär det något smått, och lägg det i en kittel, lägg så det huvudet som är i servetten på den sönderskurna kålen ock sila buljong upp på, så mycket man vill hava soppa, låt så koka, och lägg litet sammanstötta krydder emellan, muskotblomma, ingefära ock peppar ibland, men av de tvenne sista krydderna ganska litet, så och litet salt, när man då öser upp, så tag kålhuvdet ur klädet ock lägg mitt i fatet, så är allt färdigt.