254. När ölet kastar sig

Lästext

När ölet kastar sig

1 Tag ett varmt rågbröd såsom det tages av ugnen, kliv det i tu och lägg över sprundet, gör det åtskilliga gånger till det kommer sig förr igen.

2 Tysk salvia bundna i små knippor och lagda i öltunnan giver god smak.

3 Körsbär gör och god smak och hallon.

4 Item stärkebär, sedan de äro frostbitna och torkade samt sönderkrossade i gammalt öl äro bären bättre att lägga än färskt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    när öhlät Kastar sig.

    tag et warmt Råg bröd soßom det tages af ungen Klif det i tuu och läg öfwer sprundet giör det åtskilliga gånger till det Kommer sig förr igen.

    tysk Salwija bundna i små Knippor och lagda i öhl tunnan gifwer god smack.

    Kiärßebär giör och god smack och hallån

    Item Stärcke bär sedan de ähro fråst bitna och tårkade samtp sönder Kroßede i gammalt öhl äro bärän betre at legia än färskt.