Lästext
En rätt av palsternackor
1 Koka dem att de bliva blöta, skala dem och stek dem i smör att de bliva bruna i en panna eller kruka, slå sedan 4 eller 5 skedblad söt grädda, låt där med litet kokas, rätta sedan an med socker och kanel.
1 Koka dem att de bliva blöta, skala dem och stek dem i smör att de bliva bruna i en panna eller kruka, slå sedan 4 eller 5 skedblad söt grädda, låt där med litet kokas, rätta sedan an med socker och kanel.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Kocka dem at de blifwa blöta skalla dem och steck dem i smör at de blifwa brunna i en panna ellär Krucka slå sedan 4 e: 5. skiedblad sööt grädda låt der med litet Kockas, Retta sedan an med socker och Canel.