Lästext
Sylta vinbär
1 Lika mycket bär som socker och koka på samma manér som bruna körsbäran eller kan man först koka tjock sirap och lägga bären uti och låta sedan något koka dem där uti.
1 Lika mycket bär som socker och koka på samma manér som bruna körsbäran eller kan man först koka tjock sirap och lägga bären uti och låta sedan något koka dem där uti.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
licka mycket Bär som såcker och Kocka på samma maner som bruna Kierßbäran eller Kan man först Kocka tiock sirap och lägia bärän utij och låta sedan något Kocka dem der utij.