19. Ett slags sylta

Lästext

Ett slags sylta

1 Man tager svinsvålan, sedan rökt oxtunga, den skalar man först och skär i skivor rätt tunna och lägger på svålen, sedan kokar man ägg rätt hårda och skär i tunna skivor där på, sedan stötes peppar, ingefära, nejlikor, kardemummor och muskot och strös emellan varv, så skall det väl rullas till hopa och lindas i ett kläde med starkt band i kring och låter man det sedan koka i 2 timmar, i |15|vatten det kokar uti skall man lök, så tages det upp och lägges under press, när man vill rättes den an och skärs i tunna skivor med ättika på, vill man länge hava den kan man göra en lindrig sallaka och lägga där uti och täppa igen och hava i källaren.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Et slags sylta

    Man tager swin suålan, sedan Röckt oxtunga den skallar man först och skiär i skifwor Rät tunna och lägger på swålen sedan Kockar man ähg Rät hårda och skiär i tunna skifwor der på sedan stötes peppar ingfera neglikor Kardemummor och muskot och strös emelan warf så skall det wäll Rullas till hoppa och lindes i et Kläde med starxt band i Kring och låter man det sedan Kocka i 2 timmar, i |15|waten det Kockar utij skall man löck, så tages det up och lägges under präs, när man will Rättes den an och skiärs i tunna skifwor med äticka på, will man länge hafwa den Kan man giöra en lindrig salacka och lägia der utij och täppa igen och hafwa i Kiällaren.