63. En god äppelkaka

Lästext

En god äppelkaka

1 Man tager goda kriska äpplen, river dem på rivjärnet, tag sedan socker, korinter, kanel och blanda där i bland, sedan tager man söt grädda i ett fat som man tycker, slå så äpplena där uti och 6 stycken ägg, rosenvatten, skirat smör, rivet bröd, väl socker, litet fint vetemjöl, blanda detta väl till hopa att det bliver lagom tjockt, sedan tager tårtpannan, smörj den väl och riva bröd på, slå så smeten där uti, och strör rivet bröd där på, sedan tager man gott tvätta smör och kramar i tunna kakor och lägger över hela degen, sättes så på elden och låter bakas sakta men väl elden över eller i ugnen så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    en god äppäl Kacka

    Man tager gooda kriska äpplän Rifwer dem på Rifiärnet tag sedan såcker Corenter Canell och blanda der i bland sedan tager man sööt grädda i et faat som man tycker slå så äpplänna där utij och 6. sty: ägg Roßenwatten skiert smör Rifwet bröd wäll såcker litet fint wette miöhl blanda detta wäll till hopa at det blifwer lagom tiockt sedan tager tort pannan smörg den wäll och Rifwa bröd på slå så smeten der utij, och strör Rifvet bröd der på, sedan tager man got twätta smör och Krammar i tunna Kackor och lägger öfwer häla degen sättes så på elden och låtter backas sachta men wäl elden öfwer eller i ungen så ähr det färdigt.