34. En pudding

Lästext

|26|

En pudding

1 Halvt stop mjölk kokas upp med ½ skålpund njurtalg som är skurit i tärningar, sedan tages två semlor, rives och röres där uti, sedan det är kallt så slås 5 ägg där uti och röres rätt väl, russin, korinter, muskotblommor och kanel, sedan tages äppelmos eller rivna men först förvällda morötter där i bland eller körvel som först skall hackas och stuvas med söt grädda, rosenvatten och socker, blandas sedan väl tillsammans och kokas i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |26|

    En Puding

    Halftt stop miölck Kockas up med ½ skå: niurtalij som är skurit i tärningar sedan tages tuå Semlor Rifwes och Röres der utij sedan det ähr Kalt så slås 5: ägg där utij och Röres Rät wäll Rußin Corinter muskotb: och Canel sedan tages äppäll moß eller Rifna men först för wälda morötter der i bland ellär Kirfwell som först skall hackas och stufwas med sööt grädda Roßen watten och såcker blandas sedan wäll tillsammans och Kockas i ungen.