245. Att göra jäsmjölk på en hast

Lästext

Att göra jäsmjölk på en hast

1 Först tager man ett stop sur mjölk och ett halvt stop sur grädda, och litet söt mjölk, det vispas väl, och slås i en stenkruka, och sätter det på het askemörja, och när det blir hårt som en ost så tages hon av elden, och sättes i källaren, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att giöra giäs miölk på en hast.

    först tager man et stop sur miölk och et halftt stop sur grädda, och litet söt miölk, det wispas wäll, och slås i en sten Kruka, och sätter det på het aske mörja, och när det blir hordt som en ost så tages hon af elden, och sättes i Kiällaren så är hon färdig.