23. Sylta in gös

Lästext

Sylta in gös

1 Till en ung gös tages ½ stop ättika och vatten att det står över, först skärs gösen i små stycken och späckes med |17|kanel och nejlikor och lägges i en kittel och strös i mellan var flod grant salt, peppar, kanel och nejlikor och låter koka till han bliver mör, slå så i en kruka med soppa och allt medan det är hett och skumma väl fatet utav efter en dag, bind det fast och förvara i källaren, man kan och skära gösen i fyra delar och slå ättikan till in emot den är kokader och låta gösen för sig och soppan bliva kall och sedan slå ihop.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sylta in giöös

    till en ung giöös tages ½ stop ätticka och waten at det står öfwer först skiärs giößen i små stycken och späckes med |17|Canel och neglikor och läges i en Kitel och strös i melan war flod grant salt peppar Canel och neglikor och låter Kocka till han blifwer mör Slå så i en Krucka med såppa och alt medan det ähr het och skumma wäl fatet utaf eftter en dag bind det fast och för wara i Kiällaren man kan och skiära giößen i fyra delar och slå ätickan till in emot den ähr Kockader och låta giößen för sig och såppan blifwa Kall och sedan slå ihop.