66. Kaka av sur grädda

Lästext

Kaka av sur grädda

1 Man tager halvt stop sur grädda och vin efter behag, sedan 1 ½ skålpund socker, 7 stycken ägg, 20 nävar fint vetemjöl, vispa detta väl till hopa, så gör en deg i en panna, slå så smältan där uti och bakas med eld under och över, emot den är färdig slås socker och kanel över, så är den färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kacka af suur grädda

    Man tager halftt stop suur grädda och win eftter behag sedan 1 ½ skå: socker 7. sty: ägg 20 nefwar fint wette miöhl wißpa detta wäll till hoppa så giör en deg i en panna slå så smältan der utij och backas med eld under och öfwer emot den ähr färdig slås socker och Canell öfwer så ähr den färdig.