215. Torka gröna turska bönor

215. Torka gröna turska bönor

Lästext

Torka gröna turska bönor

1 Man tager bönorna, men icke så att de begynna matta sig, förväll dem och lägg i dem när vattnet kokar, låt dem något förvällas, tag dem upp och lägg dem radtals att torka på bräde i ugn eller och

2 [text saknas]

3 gröna skallösa eller socker ärter.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    torcka grönna turska Bönår

    Man tager bönnårna men icke så at de begynna matta sig för wäll dem och läg i dem när watnet Kockar låt dem något för wällas tag dem up och läg dem rad tals at tårcka på Bräde i ung ellär och

    [text saknas]

    grönna skallößa ellär socker ärtär.