15. Sylta unga svin eller fransoser

15. Sylta unga svin eller fransoser

Lästext

Sylta unga svin eller fransoser

1 Tager grisar som äro för stora att steka hela och lämna 3 revben vid bakdelen och flå svålen av och späck honom med nejlikor, kanel och ingfära och salvia och muskot, stek sedan på spett att den bliver mör och låt honom |10|nu bliva kall, så lägg honom i en stenkruka eller en fjärding, tag sedan god ättika och lägg socker eller honung samt peppar, ingfära där uti och låt koka över steken och täpp väl igen och förvara i källaren.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    sylta unga Svin eller Fransoser

    tager grisar som ähro för stora at steckia hella och lemna 3 Refben wid backdelen och flå swålen af och speck honom med neglikor Canel och ingfera och Salwija och muskot steck sedan på spet at den blifwer mör och låt honom |10|nu blifwa Kald så läg honom i en sten krucka e: en fierding, tag sedan god ätickia och läg såcker eller hånnung sampt peppar ingfera der utij och låt Kocka öfwer stecken och täp wäll igen och förwara i Kiellaren.